12. КОНКУРС ЗА НАЈЛЕПШУ ДЕЧИЈУ ПЕСМУ

На овогодишњем 12. Kонкурсу ивањичког Дома културе за најлепшу дечију песму (песму чији су аутори деца) приспелo je 180 песама, из основних школа са подручја општине Ивањица. Основци од 1 – 4 разреда написали су 109 песама а ученици од 5 – 8 разреда 71 песму.
Приспеле радове прегледао је селектор Конкурса, песник Милијан Деспотовић. Селектор је одабрао три награде за нижи узраст од I до IV разреда и три награде за старије основце од V до VIII разреда. Уз награђене, још преко 100 песама одабранo je за објављивање у зборнику „Пупољци“. Као и сваке, и ове године учествовали смо на овом конкурсу. Из наше школе објављене су следеће песме:
Данило Зарић V разред - песма „Музика“
Станојла Радовић VI разред - песма „Тебе нико заменити не може“
Милица Кувекаловић VIII разред - песма „Нова нада“
Ана Рацић VIII разред - песма „Понекад поглед скрене“
Реч селектора - Милијан Деспотовић
Писати и читати поезију узвишен је чин. Велики оптимиста био је Бранко Миљковић када је казао: „Поезију ће сви писати.“ И не морају, али би требало да је читају. Поезија је дисање. Она је разговор. Она је откуцај срца, она је рађање... Рађа се и поезија у нашим школама. У ивањичком крају и посебно запажено. Није случајно овде установљен наградни конкурс за најлепшу дечију песму. По три песме (три за песнике нижих разреда и три виших разреда) понесу и награде, а штампа се и саборник изабраних песама, „ПУПОЉЦИ“. Мото мог селекторског задатка јесте мисао Бранке Лазић: „Већ су награђени они који пишу поезију.“ Правила, правила! Ипак их морамо испоштовати. За награде и за „улазак“ у саборник, конкурише 180 песама. После приљежног ишчитавања одабрао сам оне које бих наградио, дакле најбоље међу добрима. То не значи да и остале не треба наградити.
Нек се засвагда млади песници језикиом из пупољака његових развијају. И срећно им перо и знање које ће стећи. Учесници овог конкурса су на неки начин, и заветници језика нашег.
Погодака: 933