ИЗЛЕТ У МИЛАНЏУ 2. новемб 2023.

Другог новембарског преподнева ученици и наставници наше школе упутили су се до сеоцета званог Миланџа, удаљеног 5 km од Кушића. Ученици млађих разреда у друштву предшколаца путовали су школским превозом, док су се ученици старијих разреда, заједно са наставницима одважили да ову маршруту савладају пешице. Прелепо време у ово доба године, за које се може рећи да је наставак михољског лета, ишло је на руку нашим излетницима.

Ова активност ван школског дворишта, едукативног карактера, замишљена је са историјско, географским садржајима, али је садржала и карактер физичке активности.

Наиме, историја Миланџе уско је повезана са историјом школства на територији ивањичког краја, а самим тим и са историјом наше школе.

Далеке 1833. године у селу Миланџа почела је са радом прва школа на простору ивањичког краја. Школу је подигао и финансирао њен рад владика ужичко – крушевачке епархије Јоаникије Нешковић, у народу познатији као владика Јања. Недалеко од школе, 1855. године подиже и цркву посвећену Светом Сави.

Владика Јања, који је био не само духовна личност свог времена, већ је био и део српске дипломатске делегације у преговорима са Турском по питању припајања ових крајева кнежевини Србији, имао је велики углед у нашем крају и све што је урадио на пољу просвете и духовности радио је као дуг према свом родном месту.

Школа у Миланџи отварала је видике знања 120 година. Након 1927. године најстарија школа наше општине ради као издвојено одељење матичне школе у Кушићима, све до престанка рада 1953. године. Последњи учитељи у Миланџи били су Јелена и Богдан Циврић. Треба истаћи да је Богдан Циврић пре десетак година основао фонд за награде најбољим ученицима наше школе.

Иако миланџанска школа већ 70 година под своје окриље не прима ученике, оставила је значајан утицај на просвету ивањичког краја. Трагајући по историјским архивима могу се открити бројне веома занимљиве приче из живота школе. Овом приликом поменућемо само неке као што је прича о калемарима из миланџанске школе који су своја знања ширили међу воћарима нашег краја, прича о интернату, прича о веома похвалним извештајима школских надзорника о овој школи пред крај XIX века, прича о миланџанском учитељу који је докторирао у Женеви, прича о првом култивисаном засаду малина у овом делу југозападне Србије у школском дворишту у Миланџи по завршетку Првог светског рата и још многе друге, које је у монографији описао Љубомир Марковић.

Као просветни радници у ОШ “Мајор Илић” имамо обавезу да отргнемо од заборава историју ове школе која је пре 190 година представљала образовни светионик ивањичког краја и која заслужује да се заштити и добије статус споменика културе од општег значаја.

Данашњи излет ученика и наставника представља један корак ка упознавању и очувању кулурно просветног значаја школе у Миланџи старој скоро два века.