ПРОСЛАВИЛИ СМО ДАН ШКОЛЕ       27. НОВЕМБАР 2023.

Дан наше школе до сада се обележавао 14. новембра као датум рођења мајора Михаила Илића.

Имајући у виду да је јунак Јаворског рата, Михаило Илић, рођен 14. новембра 1845. године према старом календару, Школски одбор је донео одлуку да се датум Дана школе усклади са новим календаром, што у овом случају представља 27. новембар.

Наша школа слави свој 96-и рођендан. Ближимо се јубилеју – 100 година школе у Кушићима, мада се може рећи да је и ова година јубиларна обзиром да се ове године навршава 190 година од почетка рада прве школе на територији ивањичке општине – школе у Миланџи, која је 120 година описмењавала своје ђаке.

Наша школа са поносом носи име мајора Михаила Илића. Овај јунак рођен у Јагодини 14/27. новембра 1845, а погинуо је на планини Јавор 24. августа/ 5. септембра 1876. Он је један од јаворских јунака, српски официр, војни писац, научник и преводилац. Говорио је немачки, руски и француски језик и био члан Српског ученог друштва. Његова дела служила су као уџбеници за војне школе. Погинуо је у борбама на Василином врху на Јавору у Првом српско-турском (Јаворском) рату. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Да бисмо свечано обележили овај дан, припремили смо приредбу у којој су учествовали мешовита група предшколаца и ученици наше школе.